woensdag 2 augustus 2023

Toet

Een klein klusje, het monteren van de claxon. De door BCC aangewezen plek is onder de accu. Hoewel je hier natuurlijk volledig vrij in bent, ga ik 'm daar ook bevestigen. Ik moet wel even iets opbiechten want ik heb de claxon bij een Volkswagen-onderdelenwebsite besteld. Maar volgens mij doen Burton-liefhebbers hier niet zo moeilijk over. Ik heb wel meer VW-onderdelen aan Burtons gemonteerd gezien. Het slot van de achterklep vond ik er ook al erg op een Kever-slot lijken...


Komt gewoon uit India...

Deze heeft twee aansluitingen, waar de "originele" claxon maar één stekkertje heeft. De massa loopt normaliter via de bevestiging van de claxon. Maar omdat de Burton van plastic is, is het niet heel gek om twee draadjes te trekken (hoewel dat niet noodzakelijk is, omdat de accubak via de steun met het chassis verbonden is en zo via de versnellingsbak met de min-pool van de accu).


Daar hang'tie. Verstopt onder de accubak.

Nog even gecheckt of de twee connectoren toch echt niet verbonden zijn met het metaal van het bevestigingsplaatje. Anders zouden we 50% kans op kortsluiting hebben bij de eerste bediening van de toeter. En dat willen we niet.


woensdag 7 juni 2023

Hardtop - Gaatjes afdekken

Na het pas-maken van de hardtop (zie voorgaande berichten) zijn alle lagen plakband enz. weer van de body getrokken. Klasje hier, kloddertje plamuur daar. Het zag er niet meer zo fris uit. De krassen zijn al verwijderd en daarna heb ik de bovenkant van de body nog even licht na-gepolijst.


Dat ziet er weer glimmend uit.


Op de foto bijna niet te zien, maar er zitten nu natuurlijk gaten in de body. Die wil ik afdekken met dezelfde boutjes als waarmee de hardtop vastgezet gaat worden. Bolkopjes met een carroseriering. Om de body te beschermen komt daar nog een rubbertje tussen. Wie mij kent weet dat ik nog wel wat fiets-binnenbanden heb hangen. Met vier kids die allemaal op de fiets naar school zijn gegaan grossier je op een gegeven moment in lekke banden. Plakken gaat lang goed, maar eens houdt dat ook op. Fijn, want nu heb ik voldoende van die dingen om ringetjes uit te knippen.



Lekker fröbelen.


De bolkopjes - of eigenlijk binnenzeskantbout type laagbolkopschroef volgens ISO-7380 - zijn van RVS, maar dat blinkt me niet genoeg, dus die zijn even opgepoetst.




Zoiets...


Het rubbertje zorgt naast bescherming ook voor afdichting. Het is een illusie dat de Burton ooit helemaal waterdicht wordt, maar alle beetjes helpen. Op de glimmende gelcoat ziet het er in ieder geval prima uit.


Bling...


Alle gaatjes netjes afgedicht.



zondag 21 mei 2023

Krassen in de gelcoat

Door al het schuren en plamuren van de afgelopen tijd heeft de body her en der wel wat krassen en schaafwonden opgelopen. In de gelcoat bedoel ik dan. Ik denk dat de meeste bouwers dit wel zullen herkennen. Bij de eerste uitschieter schrik je je een hoedje. Op den duur weet je dat het er gewoon bijhoort. "Dat lossen we later wel op" denk je dan. Die tijd is nu gekomen.


Voorbeelden van een paar pittige krassen.



De gelcoat is best dik, dikker dan de laklaag op het plaatwerk van een "normale" auto. Vrij forse krassen zijn meestal nog wel goed te verwijderen door ze uit de gelcoat weg te schuren. Ik heb de volgende stappen doorlopen:

1: Nat schuren met schuurpapier korrel 1000. Een grovere korrel was niet nodig om de krassen weg te krijgen.


De krassen zijn niet meer zichtbaar.


2: Nat schuren met schuurpapier korrel 2000. De kleine krasjes van korrel 1000 worden in een draaiende beweging glad geschuurd.


Super glad maar nog wel mat.


3: Polijsten met een gemiddeld-grof polijstmiddel en een roterende foam-schijf.


En - tjoep - het glimt weer.


Da's best goed te doen. Heb alleen nog wel wat krassen te gaan...

zaterdag 20 mei 2023

Waterkering

Als het regent of je bent lekker je auto aan het wassen, loopt er best wat water aan de achterzijde van de motorkap - daar waar de scharnieren zitten - de motorruimte in. Nu komt er bij het rijden door een fikse regenbui vanzelf door opspattend water en spray via alle hoeken en gaten water onder de motorkap, maar toch wil ik graag de instroom via de achterzijde van de motorkap beperken. Hiervoor komt er een stuk tochtstrip op de rand onder de motorkap. 


www.rubberwebshop.nl



Zo dus:






vrijdag 19 mei 2023

Hardtop - Gasveren

Bij de tweedehands hardtop zaten ook vier gasveren. Ze zorgen ervoor dat de vleugeldeurtjes netjes open blijven staan.


Gasveren voor de vleugeldeuren. Hier zijn de stickers al verwijderd.


Ze werken nog prima, maar ze zien er een beetje - zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen - tatty uit.


Wat roest hier en daar.



150N, zou dat 150 newton, ongeveer 15 kg zijn?


De kogelpan van in ieder geval één van de gasveren is gebroken en moet dus vervangen worden:


Gebroken kogelpan.


Nu kan ik nieuwe gasveren kopen à 25 Euro per stuk, of deze oudjes netjes maken... Da's niet zo'n moeilijke keuze, dat laatste natuurlijk! Ik moet wel wat nieuwe kogelpannen hebben. Liefst van die metalen dit keer.

De gasveren zijn ontdaan van hun stickers en roestplekken. Verder alleen licht opgeschuurd.


Klaar voor een nieuw laagje lak.





Met de nieuwe kogelpannen en een laagje lak zien ze er weer als nieuw uit:




Alleen nog inpakken en opbergen voor later.


zondag 7 mei 2023

Hardtop - Kieren

Nu de achterschelp van de hardtop zijn definitieve plek heeft ingenomen, kunnen de vleugeldeuren opnieuw geplaatst worden. De vleugeldeur heeft een interessant sluitsysteem met twee stangen die naar de voorkant en achterkant uitschuiven.


Sluitsysteem vleugeldeur.


De kier tussen vleugeldeur en achterschelp ziet er aan de rechterkant zeer acceptabel uit. Er is nog wel wat van de onderkant van de deur afgeschuurd.


Kier aan de rechterkant.


Aan de linkerkant is het een ander verhaal. Daar is de kier niet zo netjes te krijgen:


Iets te gortig...


Boven en onder is de kier nog wel enigszins goed te krijgen, maar in het midden blijft hij te breed. Dus daarvoor is de pot plamuur weer uit de kast gehaald.


Latjes en plamuur.


Een rups plamuur is tegen de rand van de schelp gesmeerd, daar zijn dikte-latjes tegenaan gezet en vervolgens is de vleugeldeur dicht gedaan. Nog even afgesmeerd en uit laten harden.


Het resultaat na uitharding.


Schuren, schuren en nog eens schuren.


Na een dagje schuren en nog een keer na-plamuren en weer schuren en de kier ziet er nu zo uit:


De nieuwe kier aan de linkerkant.


Het is een berg werk, zeker als je hier niet bedreven in bent, maar voorlopig ziet de kier tussen deur en achterschelp er een stuk beter uit.

Nu maar eens gaan focussen op de afwerking.

zondag 16 april 2023

Hardtop - Achterschelp aanpassingen

De tweedehands hardtop die ik alweer een hele tijd geleden heb aangeschaft ziet er niet meer zo fris uit. Dat mag, het is een tweedehandsje nietwaar. En da's eigenlijk best fijn, want dan durf je er ook her en der een stuk schuurpapier tegenaan te zetten. Gaat wel weer een heleboel tijd in zitten. Op het moment dat ik dit schrijf is er trouwens al een heleboel tijd in gaan zitten. Dus bij dezen even een update.

Eerst maar eens enkele details. De hardtop is er een in de typische Burton Car Company-kleuren; oranje en zwart, met de website onder het achterruitje. Daar gaan we natuurlijk afscheid van nemen. Ik denk dat als je in een Burton rijdt je al genoeg reclame maakt voor BCC. De kleur wordt (waarschijnlijk) gewoon helemaal zwart, net als de body.


Misschien iets te vast aangetrokken?


..en wat spanning in het polyester.





Wil je dit weer een beetje fraai krijgen moet je ferm ingrijpen. Je weet wel, zachte heelmeesters... Dus de powerfile en de Dremel komen weer tevoorschijn.








De rand heeft van onderen een holle vorm. Hier zit normaliter nog een stuk chassisband onder geplakt. Mooi om af te dichten, maar het risico van spanning in het laminaat als de bevestigingsschroeven te vast aangedraaid worden ligt op de loer. De pasvorm is trouwens sowieso niet super en dat helpt niet mee:


Je kijkt zo naar buiten onder de rand van de schelp door.


Om de schelp beter op de body aan te laten sluiten wil ik een dikke rups plamuur onder de rand smeren. Vervolgens wordt dan de schelp op de juiste positie op de body gedrukt. Als dan het plamuur uithardt, zal de schelp de vorm van de body precies aannemen. Dat is althans het idee.

Om dit plan goed uit te voeren moet de schelp wel precies op de juiste positie geplaatst worden. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De hardtop heeft op zijn zachts gezegd een uitdagende pasvorm. Om de schelp goed te plaatsen moet de gehele hardtop geplaatst worden. Dus ook de vleugeldeurtjes.




Nu kan de kier tussen de deur en de schelp gesteld worden. Daar heb ik wat latjes voor gebruikt. Maar zelfs dan kreeg ik de onderdelen niet fijn uitgelijnd. Daarom heb ik ook nog wat gaatjes geboord om de deurtjes met wat boutjes/moertjes te bevestigen aan de achterschelp. Die gaatjes plamuur ik later wel weer dicht.


Latjes, boutjes en moertjes...


...en aan de andere kant ook.


Nu alles ten opzichte van elkaar juist zit - weliswaar met nog best wat spanning - staat de achterschelp op zijn plek. Tijd om de bevestigingsgaten te boren. Normaliter vijf gaten, maar ik wil nieuwe gaten boren en - net als bij de spatborden, eigenwijs als ik ben - iets méér dan BCC voorschrijft.


Nieuwe gaten.


Op zijn plek.


Nu de plaats van de schelp 'definitief' is, kan de rand aangesmeerd worden. Ik heb gekozen voor epoxy-plamuur. Is iets duurder dan polyester-plamuur, maar heeft - ook op polyester - een betere kleefkracht. Bovendien krimpt het niet, zoals polyesterplamuur wél een beetje doet. De onderrand heb ik met de powerfile goed opgeruwd. De body had ik al beplakt met schilderstape, maar daarop heb ik plastic tape geplakt en die heb ik nog ingesmeerd met wax. Dit om de plamuur maar niet op de body te laten plakken.


Afstandhouders.


Met afstandhouders is wat ruimte geschapen om goed wat plamuur onder de rand te krijgen. Nadat er genoeg plamuur onder de rand zat, zijn die afstandhouders verwijderd en zijn de bouten licht aangedraaid. Die bouten zijn vooraf voorzien van kaarsvet zodat ze later wat gemakkelijker los komen.


Kaarsvet op de bouten.


Lekker in de plamuur gedrukt.


Nu uitharden en hopen dat de rand goed los komt. Met wat motivatie is dat goed gelukt.



Na lossing ziet de rand er zo uit.


Met een stukje grof schuurpapier is de rand netjes geschuurd. Vooral in de hoeken zit er best een dikke rand plamuur onder. Dat zijn vast de plekken waar voorheen de meeste spanning ontstond.


De rand van onderen gezien.


Natuurlijk nog even kijken of de schelp nu beter past:


Even passen...


Daar lijkt het wél op 😁. Geen kieren meer, dus voorlopig blij met het resultaat. Maar we zijn nog lang niet klaar, dus er komen nog wel wat vervolgberichtjes.

vrijdag 24 februari 2023

Zijruitjes

Alweer een hele tijd terug werd ik door een andere Burton-bouwer getipt dat er een hardtop op Marktplaats stond. Hij wist dat ik die eentje bij mijn (nog te bouwen) Burton zocht, dus die heb ik toen aangeschaft. Een tweedehandsje... en dat is er wel aan te zien. Maar daar gaat dit bericht niet over, althans niet direct. Bij de hardtop zitten twee zijruiten, de klapraampjes van de Eend. Een design touch waar de gebroeders Göbel trots op mogen zijn. Ook die zagen er bij de hardtop niet meer zo chokotoff uit, dus tijd voor een opfrisbeurt. Dat gaat het gemakkelijkst als de ramen gedemonteerd zijn.


De WD40 vloeit rijkelijk.


De scharnierdelen komen redelijk gemakkelijk los. Om het raam uit elkaar te halen moeten echter ook de twee boutjes onderin losgedraaid worden. Dat ging niet goed. Van beide ramen zijn drie van de vier boutjes kapot gedraaid.


Hier gaat het mis.


Onbruikbaar...


Brrr, waar ben ik aan begonnen.


In het frame zit een stukje staal met hierin drie gaten met getapte schroefdraad. Twee gaatjes om de twee framedelen aan elkaar te bevestigen en eentje voor het "pionnetje" (bij gebrek aan een beter woord) dat als doel heeft om het klapraam in de open stand te fixeren. Dat pionnetje zit voorbij de bocht in het frame. Het stukje staal gaat dus ook de bocht om. Ik schrijf "stukje staal", maar daar is wel wat van verdwenen in de loop der jaren.


Beetje roestig ;-).

Het dunne puntige deel van het stukje staal (zie foto hierboven) is afgebroken van het deel dat nog in het frame zit - daar waar het pionnetje nog in vast zit. Dat stukje laat ik zitten. Ben bang dat die pionnetjes er ook niet heel uit komen namelijk. Om het raam uit elkaar te halen hoeft dat sowieso niet los. Bij het in elkaar zetten spuit ik hier een overmaat aan tectyl in zodat het niet zo gemakkelijk verder roest.

Om het frame weer aan elkaar te bevestigen heb ik twee vervangende plaatjes gemaakt. Ditmaal van RVS. Had meneer Citroën van mij ook wel mogen doen.


M4 gaatjes getapt in een plaatje RVS.


Zo, het eerste raam is na wat krachttermen uit elkaar:


Een berg vieze, maar wel herbruikbare onderdelen.


Afwasmiddel en Dasty, ijzersterke combinatie.


Vieze onderdelen, maar niets wat een uitgebreide wasbeurt niet kan oplossen. Na drogen nog even de frames polijsten en het ziet er weer fris en fruitig uit.


Alles weer netjes, klaar voor montage.


Het rubber is ingesmeerd met glycerine. Ik heb ergens gelezen dat je beter geen vet, afwasmiddel of - erger nog - vaseline kunt gebruiken omdat het rubber hierdoor extra snel veroudert. Glycerine gebruiken als glijmiddel dus. Althans bij het monteren van ruitrubbers.

Ik weet niet of er een geëigende volgorde van monteren is, maar ik heb eerst het raamrubber in het lange frame geplaatst en toen het raam hierin geschoven.




Vervolgens het nieuwe schroefplaatje aan één kant tijdelijk bevestigd. 




Daarna het korte framepje geplaatst. Steeds met een behoorlijke hoeveelheid glycerine. Voordat de boutjes met het afdekplaatje definitief aangedraaid zijn, is wat spanning op het glas en de frames gezet.




Nieuwe inbusboutjes.


De ramen zitten weer in elkaar.


Nu nog even inpakken en opbergen voor later.