zondag 19 december 2021

Montage van de bank

Na het oplappen van de bank een tijdje terug, was het natuurlijk meteen nodig om hem even in de Burton te passen. Eén, om te kijken hoe het er uit zag en twee, om te kijken hoe die past. Dat viel niet mee, want net als bij vele bouwers gebeurde dit:


Versnellingspook tegen bank


Dat schakelt niet lekker, dus moet opgelost worden. Nu zijn er wat mogelijkheden, zoals:
  • Versnellingspook inkorten
  • Steun van de versnellingspook verhogen
  • Bank naar achteren
  • Bank verlagen
  • Of zoals een hele creatieve bouwer gedaan heeft: een ruimte maken in het midden van de bank. Mooi, maar wel ingewikkeld als je dan een standaard bekledingsset voor de bank wilt gebruiken.
Uiteindelijk ga ik de bank verlagen. Ik heb gekeken hoeveel ruimte er nog tussen bank en chassis zit als ik er op zit, en da's ruim vijf centimeter. Als de bank aan de voorzijde twee à drie centimeters zakt en achter gewoon op zijn pootjes blijft staan (in plaats van op een verhoging zoals het standaard zit), dan houd ik ruimte genoeg om niet met m'n kont op het chassis te butsen bij het nemen van een stevige drempel. Ik heb gekeken of ik de pook hoger uit kan laten komen, maar dat schakelt toch steeds minder lekker. De pook inkorten durf ik niet echt. De bank naar achteren zetten kan, maar dan moet ik wel heel erg uitgezakt gaan zitten om de pedalen nog lekker te bedienen.

Het verlagen van de bank heeft nog een voordeel: laag zitten ziet er beter uit in de Burton en je krijgt wat minder vliegen tussen je tanden. Oké dus we gaan aan die mooi afgelakte poten slijpen en lassen...


Netjes schuin afslijpen.


Zonde...





Nu de pootjes ingekort zijn kunnen we out-of-the-box denken voor een oplossing om ze te bevestigen aan de auto. Die haken waarmee de voorste poten oorspronkelijk vastgezet moeten worden in een gat in de body vond ik eigenlijk al niets. Wel handig als je de bank omhoog wilt kunnen klappen, maar dat ga ik toch niet doen.

Ik heb een plaatje met een gat aan de poten gelast. Dit gat past dan weer op een draadeind op het profiel waar de bank op rust en waarmee deze vervolgens aan het frame (zie vorig bericht) bevestigd wordt. Zoiets dus:


Nog even los op elkaar om te passen.


Dat was een lastige las ;-)


Die pootjes rondom lassen valt nog niet mee als je je hand nergens op kunt laten rusten. Met recht een lastige las. Het mysterie van de lastige las... het zou zo de titel van een nieuwe Suske & Wiske kunnen zijn.


En nu echt vast.


De dwarsprofielen waar de zes poten van de bank op komt te staan zijn gemaakt van hetzelfde hoekijzer als waarvan het frame gemaakt is: 40 x 20 x 3 mm. Hierboven zie je al een spoiler van het voorste profiel. Het doel van de twee profielen is het bevestigen van de bank aan het frame, waarbij óók de middelste poten (voor en achter) ondersteuning krijgen én met zo min mogelijk hoogte. We moeten wel zo laag mogelijk blijven zitten hè. De profielen moeten dus direct óp het laminaat van de bodem liggen.

Om dit laatste voor elkaar te krijgen heb ik ter hoogte van het frame een deel van het profiel weggeslepen en hier vervolgens weer een plaat staal overheen gelast. Ik heb geen duidelijk foto gemaakt, maar waar het op neer komt is dat zelfs de dikte van het frame (3 mm) geen invloed heeft op de hoogte van de bank...


Eerst fixeren...



...dan aflassen.


Ben wel blij met mijn lasapparaat ;-)


De basisvorm van de twee profielen.


De profielen krijgen drie gaten zodat de bank wat naar voren of achteren gemonteerd kan worden. Samen met de twee draadeindjes op het frame kan de bank dadelijk op zes posities gezet worden.


De bevestiging van een profiel op het frame.



Aan het voorste profiel komen nog drie extra plaatjes om de voorpoot op te monteren (zie enkele foto's terug):




Aan het achterste profiel komen twee opstaande plaatjes om de bank te bevestigen:








Bevestiging achter. Een oversized bout, maar past wel precies.


Ik maak deels gebruik van de oorspronkelijke bevestiging van de achterbank. Het palletje met het veertje heb ik echter verwijderd (één veertje was trouwens al stuk) en hiervoor gebruik ik nu een lange bout met moer.


Het achterste profiel vast aan het frame.


Jawel, ik moet nog een keer TIG-handschoenen kopen. Deze zijn eigenlijk veel te lomp voor het fijne werk.


Alles bij elkaar, nu nog lakken.


En tjoep, gelakt en gemonteerd.



Deze positie gaat het worden.


Natuurlijk ook nog even de bank gepast. Hij zit goed én zit lekker vast. Blij met het resultaat:





Zicht vanuit de achterklep.


Achterste bevestiging.


Voorste bevestiging.


Op de foto hierboven is goed te zien dat ook de middelste poot netjes ondersteund wordt. De bank staat vrij ver naar voren, maar niet storend. Ik pas er goed in en kan prima bij de pedalen. Als de voorruit gemonteerd is weet ik pas zeker hoeveel vliegen ik ga vangen, maar vooralsnog ziet ook dat er goed uit.

En dan de hamvraag, raakt de pook nog de bank? Oordeel zelf:



:-)


zaterdag 11 december 2021

Body definitief vast...

Het vorige bericht is alweer van ruim anderhalve maand geleden. Is er dan niets te vertellen? Jawel, maar er kwam natuurlijk weer van alles tussendoor en de klus waar ik mee bezig was (ben) had wel wat tijd nodig: het bevestigen van de binnenrand van de body op het chassis.

Om de body te bevestigen levert BCC een montagepakket met kooimoeren, RVS strips, bouten, ringen enz. Hoewel kooimoeren gemakkelijk werken - zeker als je alléén bezig bent - wil ik zelf liever gebruik maken van borgmoeren. Bovendien wil ik graag de RVS strips vervangen door iets steviger materiaal dat ook aan de voor- en achterkant de bodyrand vast zet. Het idee is om een frame te lassen van hoekijzer. L-profiel 40x10x3 mm om precies te zijn. Zo'n profiel kon ik niet vinden, dus het werd 40x20x3 en een stuk of wat doorslijpschijven.



Zoiets dus...


Eerst even passen.


Een tijdje terug heb ik mezelf een TIG-lasapparaat cadeau gedaan. Het frame lassen is een relatief gemakkelijk klusje om wat aan mijn - nog ontbrekende - TIG-las-skills te werken.


Dat ging nog niet zo verkeerd.


Nog een keer passen nu het frame gelast is. Kan ik meteen in het vooronder aftekenen waar nog wat glasvezel weggeschuurd moet worden.


Hier moet nog wat weg om de rand vlak gemonteerd te krijgen.


En ik maar denken dat ik nu wel klaar zou zijn met het schuren aan het glasvezel. Boy was I wrong.


Weer een lekkere stofbende.


Bij het passen werd ook duidelijk dat het frame op de voorste hoeken wat afgerond moest worden.


Beter...


Ik wil het frame ook gebruiken om de bank op te bevestigen. De zes poten van de bank gaan steunen op twee profielen van links naar rechts die op hun beurt bevestigd worden aan het frame. Die profielen zijn onderwerp van het volgende blogbericht.

Om de profielen te bevestigen komen er enkele stukjes draadeind op het frame. Het is de bedoeling dat de bank eventueel versteld kan worden.


Het tap-setje komt weer tevoorschijn.


Even tijdelijk vast zetten...


...en aan de onderkant...


...vlak slijpen...


...en lassen.


De draadeindjes nog even op lengte afzagen/slijpen en de bank kan op verschillende plekken vastgezet worden.


Zowel links als rechts twee studs.


Nu nog even (!?) de gaten van het chassis aftekenen en boren, de walshuid verwijderen en het geheel in de lak zetten.


Het frame, net voor montage in de auto.


Het monteren gebeurt met gegalvaniseerde/verzinkte M7-bouten - net als bij de Eend. Maar dus niet met kooimoeren maar met nylocs.


De rand sluit goed af op het chassis.


De nylocs aan de onderzijde.




Voor het eerst zit de body volledig vast aan het chassis. De huwelijksceremonie waarbij het chassis met aandrijflijn gecombineerd wordt met de body heeft best lang geduurd. Was wel een leuk feestje ;-).