zaterdag 23 november 2019

Achterklep - Slot en slotvanger

Nu de achterklep op maat is zijn het slot en de slotvanger aan de beurt.

Het slot met de slotvanger.

Voor het slot is een-en-ander gemarkeerd op de klep zelf. Waar de handleiding ook al op hint: ga niet klakkeloos uit van de juistheid van markeringen. Prima om de plek van het slot te bepalen, maar niet de precieze omvang van het gat of de gaten voor de boutjes. Dus ook nu komt de rol schilderstape uit de kast en komt het weer aan op nauwkeurig meten en aftekenen.

De gaten komen echt niet op de plek van de markeringen.

Het is zaak om het gat niet te ruim te maken. De gaatjes voor de bevestigingsboutjes zitten namelijk best wel dicht bij het grote gat.

Het grote gat zit erin.

Het slot is niet zomaar in het gat te stoppen. De slothaak zit in de weg. Hiervoor heb ik een gleuf aan de bovenkant van het gat aangebracht. Nu schuift het slot wél in het gat.

Gleuf aan de bovenkant.

Het slot past.

Zicht op de onderkant mét slot...

...en zonder slot.

De twee gaatjes aan de bovenkant op de foto zitten best dicht bij de schuin oplopende verdikking van de klep. Als hier boutjes in gaan, zouden ze alleen op een klein randje op de klep rusten. Ik heb liever een vlakke passing voor het boutje. Dus de Dremel komt uit de kast.

Een vlakke passing voor de boutjes.

Het blanke laminaat van de gaten heb ik nog behandeld met grondverf en aflak, net als de gaten voor de scharnieren en de onderrand van de klep die op maat is geschuurd. Het risico van intrekkend vocht wordt hierdoor verkleind.

De klep was wat mat van kleur toen ik 'm ontving. Minder glanzend dan de overige onderdelen van de body. Ik dacht toen, dat is vast de loswas van toen de klep nog in de mal zat. Op andere plekken en vooral in de randjes is die loswas ook nog te zien. Poets je er vrij gemakkelijk weg. Dus ook nu dacht ik: "die klep polijst ik wel tot hoogglans als alle aanpassingen gedaan zijn". Nú dus. Dat viel echter tegen. Weliswaar kreeg de klep een glanzende bovenkant, er kwamen ook allemaal witte pixeltjes tevoorschijn. Al snel werd duidelijk dat het hier om zogenaamde "pinholes" ging. Een verschijnsel dat te maken heeft met een fout tijdens het mengen en/of aanbrengen van de gelcoat.

Pinholes,,,

...en nog eens pinholes.

De pinholes zijn goed zichtbaar, zeker nu het witte polijstmiddel er in is gaan zitten. Toch maar even contact opgenomen met Zutphen. Geen discussie nodig; er wordt per direct een nieuwe klep voor me gereserveerd. Fijn, maar ook wel weer een hoop extra werk. Ik heb natuurlijk wel al een keer kunnen oefenen...

De tweede klep is inmiddels aangepast aan de body en het slot zit op zijn plek. Dat ging de tweede keer wel wat gemakkelijker. Niet in de laatste plaats omdat de pasvorm van deze klep beter was dan de pasvorm van de eerste klep. Beter, maar nog steeds een hoop passen, meten en schuren. Hieronder het resultaat:








Op bovenstaande foto's is de slotvanger al geplaatst (die zat er al bij de eerste klep). Dat lijkt een kwestie van een paar gaatjes en wat boutjes aandraaien, maar ook hier kwam de Dremel en de slijptol weer uit de kast. De slotvanger is aan de onderkant te lang, dus wordt ingekort. De scherpe hoeken worden afgerond.

De aangepaste slotvanger.

Nu past de slotvanger bijna. Maar eerst moet in de rand van de body nog wat ruimte gemaakt worden ter hoogte van de onderste bevestiging van de slotvanger. De Dremel komt weer van pas.

Aan de onderkant is wat laminaat weggenomen.

Bevestiging aan de bovenzijde.

De slotvanger zat natuurlijk al gemonteerd op basis van de eerste achterklep. Altijd spannend om te zien of hij voor de nieuwe klep ook nog op de juiste plek zit. Tromgeroffel... jawel, hij zit precies goed. De klep sluit prima. Een grote klus - voor de tweede keer ;-) - klaar.


Achterklep - Passen en meten

De hele maand oktober heb ik geen bericht geschreven zag ik net. Is er dan niets gebeurd? Jawel, best wel veel. Alleen wel allemaal van die hap-snap-dingetjes waar nog niet echt een resultaat van te zien is. De achterklep bijvoorbeeld... Da's wel een speciaal verhaal. Ik heb daar aardig wat uren in gestopt om die pas te krijgen op de body. Andere Burton-bouwers weten wel wat ik bedoel ;-). Uiteindelijk heb ik zelfs de klep omgeruild voor een nieuwe; maar daarover in een volgend bericht meer.

De klep maak je pas op de body. Om dat te doen moet het gootje waarop deze komt te liggen op maat gemaakt worden. Zowel de hoogte als de dikte van de rand van het gootje moet her en der aangepast worden. Vooral in de hoeken is het laminaat vrij dik. Volgens de handleiding mag deze maar 4 mm zijn. Met een schuifmaat is de dikte te controleren en met een powerfile (zo'n klein handzaam bandschuurmachientje) is deze aan te passen. Dat gaat best aardig maar levert wel een berg stof op.

Uit de handleiding van Burton Car Company.

Hoek van het regengootje op dikte geschuurd.


Achterklep vol...stof.

Nadat de rand overal de juiste maat heeft is de binnenkant nog 'even' in de grond- en aflak gezet. Daarna kan het rubberen profiel op de rand gedrukt worden.

Mooi profiel. Zit goed strak...



Klein vouwtje in de benedenhoek.

Nu het rubberen profiel gemonteerd zit kan de klep hier losjes opgelegd worden. Dan valt al snel op dat er best wat aanpassingen nodig zijn om de klep pas te krijgen.

De rechter...

...en de linker onderhoek hebben aandacht nodig.

Bovenin raakt de rand van de klep de body bij het scharnieren.

En dan nog de scharnieren. In een vorig bericht zijn ze al aangepast zodat ze wat verder kunnen scharnieren. Nu moeten de gaten in de klep geboord worden. In de klep zijn hiervoor al enkele 'holletjes' geplaatst. Vertrouw hier niet al te veel op. Bij mij zaten ze niet precies op de juiste plaats.

De markeringen.

Niet precies in lijn.

Het komt best nauwkeurig, het uitmeten van de scharnieren. Dus daar kun je maar beter even de tijd voor nemen. Zitten ze scheef of zijn ze niet goed uitgelijnd, dan komt er spanning op te staan bij het openen en sluiten van de klep. Vier zaken zijn belangrijk:
  1. De gaten in de klep moeten in lijn zitten met het gat in de body. Anders gaan de scharnieren stroef lopen en zit er continu spanning op.
  2. De afstand tussen de bovenste en onderste gaten van het linker en rechter scharnier moeten precies gelijk zijn. En da's dan precies de afstand van de voorgeboorde gaten in de body. Alleen zo zal er bij een volledig geopende klep geen spanning op de scharnieren staan.
  3. De afstand tussen de gaten in de klep en het gat in de body moet dusdanig zijn dat de bovenste spleet tussen klep en body correct is.
  4. De positie van de scharnieren in de breedterichting moet correct zijn, zodanig dat de spleet rechts en links gelijk zijn.
Ga d'r maar even voor zitten. Lekker bakkie thee of koffie erbij. Koekje misschien... Je kunt het maar beter in één keer goed doen.

Uitlijnen van de klep in breedterichting.

Gaatjes geboord...

...en weer passen.

Nu de scharnieren vastzitten en de uitlijning van de klep goed is, kan een begin gemaakt worden met passing aan de onderkant. Best een spannende aangelegenheid.

Er moet nog best wat vanaf...

...en hier ook.

Na meerder iteraties van passen, meten en schuren is het resultaat zeker acceptabel. Honderd procent is het niet te krijgen. Hiervoor is alles nét niet precies symmetrisch. Snap ik ook wel, is met de hand gemaakt/gemodelleerd; geen computerwerk. In het volgende bericht komt het slot van de klep aan de beurt.