In eerdere berichten is de schuine stand van de body op het chassis al eens besproken. Die schuine stand is - naar verluid - nodig om ruimte onder de motorkap te krijgen. Een compromis, voornamelijk ten behoeve van de dynamo. Die schuine stand staat overigens in de handleiding genoemd, althans in de versie uit 2016. Ik citeer: "Let op! De body zal altijd iets scheef staan ten opzichte van het chassis om aan de voorzijde ruimte te geven voor de dynamo. Uitmeten heeft dus geen zin!" In mijn Burton-body zitten gaten voorgeboord die - als je ze gebruikt om de body op het chassis te bevestigen - resulteren in die schuine stand. Logischerwijs ben ik uitgegaan van die stand. Achteraf gezien ben ik hier echter niet zo tevreden over. De dynamo heeft voldoende ruimte, maar ik raak linksvoor bij het spatbord in de problemen. Verder heeft die schuine stand op meerdere plekken consequenties die ik minder fraai vind. Dus ik heb besloten alles weer los te halen... Echt waar? Ja. Ik heb er lang over gedubd, maar alles overnieuw uitlijnen is de enige juiste weg.
Met de ervaring van nu denk ik dat er een betere volgorde is om de auto uitgelijnd te krijgen. Anders dus dan in de handleiding van BCC vermeld staat. Op het 2cvKitcarForum heb ik hier een topic voor aangemaakt. Ben wel benieuwd wat andere bouwers hiervan vinden. De voorgestelde volgorde is:
- Volgens de handleiding zoveel mogelijk zaken al aan de body bevestigen, maar zeker nog niet de achterste spatborden! In de nieuwere versies van de handleiding worden de achterste spatborden ook pas later gemonteerd.
- Body op het chassis plaatsen, nog niet volledig vastbouten. Wel 'netjes' op zijn plek fixeren met één of twee boutjes.
- Neus bevestigen aan de body.
- Voorste spatborden bevestigen. Die hebben toch een vast plek tegen de bolle zijkanten van de neus (daar waar de kleppendeksel achter huist).
- Wielen monteren.
- Het geheel nauwkeurig uitlijnen op het chassis. Rekening houden met:
- de ruimte tussen de dynamo en de rand van de neus;
- de symmetrie van de spatborden voor en de ruimte voor de wielen, hierbij vooral rekening houden met de punt van het spatbord net achter het voorste wiel;
- de passing van de stuurflens op het dashboard (het geheel naar voor of achter verschuiven);
- de symmetrie van de body op het chassis achter.
- De body volledig vastbouten aan het chassis.
- Pas als laatste de achterspatborden passen en bevestigen.
Alle zaken die geen invloed hebben op de uitlijning zijn hier buiten beschouwing gelaten.
Op deze manier is het geheel - naar mijn mening - veel preciezer goed te krijgen. De achterste spatborden zou ik altijd als laatste monteren omdat die gemakkelijk naar voor en achter verschoven kunnen worden. Iets dat niet geldt voor de voorste spatborden die een vaste plek hebben.
De body mag ook niet te ver naar voren, want dat kom je in de knoop met de voorste spatborden (die raken nogal snel de wielen). Te ver naar achteren is ook niet goed, want dan past het stuur niet meer bij het dashboard én loop je het risico dat de remleiding en de brandstofleiding achter niet meer passen.
Het komt allemaal vrij precies.
Grote kans dat de voorste wielen sowieso de punt van het spatbord zullen raken. Zeker bij het sturen en tegelijkertijd uitveren. Dit valt op te lossen door de punt van het spatbord naar buiten te drukken met "spatborduitzetters". Is trouwens mooier ook, want ze hebben de neiging om teveel naar binnen te wijzen. De handleiding stelt voor om de uitzetters aan de onderkant van de spatbordrand te monteren:
|
Uit "Burton_bouwhandleiding_2020.pdf". |
Zelf vind ik dit minder fraai omdat je de bevestiging dan aan de zijkant kunt zien. Tijd voor een nieuw beugeltje 😀. Eentje voor aan de
binnenkant van het spatbord.
|
Beugeltje voor spatborduitzetter. |
Omdat de schuine binnenkant van het spatbord weinig vlakke ruimte geeft voor een ringetje en moertje heb ik ervoor gekozen om draad te tappen.
Het beugeltje wordt met twee verzonken boutjes bevestigd aan de rand van het spatbord. Nog extra ondersteund met een klodder Sikaflex (daar istie weer Peter).
|
Zicht op onderzijde spatbordrand. |
De uitzetter is nog ietsje ingekort voor de juiste stand van het spatbord. Ik moet nog even een foto maken van het resultaat. Wordt vervolgd...