zondag 25 maart 2018

Achteras - Schoonmaak

De draagarmen zitten dik onder het roest, maar na enkele uurtjes (pfff) met de haakse slijper ziet het er al een stuk beter uit.

De roestige start.

Na een tijdje poetsen.

Na de mechanische ontroesting is het weer tijd voor de chemische/elektrolytische ontroesting. Hiermee wordt alle overgebleven roest omgezet. Wat er uiteindelijk overblijft is een roestloos stuk staal met nog wel veel zwarte "poeder" in alle putjes. Die kun je er met een staalborstel uitpoetsen. Hierna ziet de draagarm er als volgt uit:

Dat zier er heel anders uit.

Deze putjes komen dadelijk vol te zitten met RX5.

De draagarm goed laten drogen en vervolgens in de RX5. Ik lees wel eens dat je de draagarm vóórdat er RX5 op komt even een nachtje buiten moet laten liggen om licht aan te laten roesten, maar op een of ander manier voelt dat niet goed na al dit schoonmaakwerk. Dus dat advies sla ik in de wind. De RX5 gaat op het blanke staal.


Draagarm in de RX5
Omdat de RX5 op het blanke ongeroeste staal aangebracht wordt, verkleurt het niet zoveel als wat je wel eens bij andere restauratieprojecten ziet. De verkleuring komt dan door de vermenging met vliegroest. Uiteindelijk zie je het verschil natuurlijk niet als er RX10 aangebracht wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten