zondag 17 oktober 2021

Afwerking stuur

Het stuurwiel - ooit gekregen van oud collega's - heeft nog een center cap nodig. Zo'n ding in het midden waardoor je de drie bevestigingsbouten niet meer ziet. Ik heb nog een stukje zwart vinyl liggen, ideaal voor op die plek. Ik vind het mooi als dat vinyl een beetje bol staat. Hiervoor is een insert ontworpen in Tinkercad en vervolgens geprint.


Uitsparingen voor de bouten

Een dagdeel later...


Even passen.

De eerste versie was iets te hoog en zat wat te strak. Zeker als er nog een lapje vinyl overheen moet. Een aanpassing in Tinkercad is echter zo gemaakt. Met een schuurpapiertje is de bovenkant gladgeschuurd. Het PETG filament laat zich best goed bewerken.


Glad gemaakt.


Het vinyl is in een cirkel geknipt met een diameter van ongeveer één centimeter groter dan de inset (op onderstaande foto nog iets te groot). Even getest of het allemaal past door met de ring van het stuur het vinyl over de insert te drukken. Dat gaat zo goed dat ik het niet helemaal ga lijmen. Alleen de rand lijm ik in met contactlijm.


Alle onderdelen.


Ik kon het niet laten om de kopjes van de boutjes nog even te polijsten ;-).




Eerst dus de rand van de insert ingelijmd en daarna het vinyl zo goed mogelijk in het midden op de insert gelegd. Door nu het stuur over het vinyl heen te drukken zit het eigenlijk allemaal al goed vast. Wel even goed uitlijnen zodat de uitsparingen in de insert dadelijk netjes over de bouten passen.




Het vinyl komt net tot de onderkant van de insert.


Nu de afwerkring hier nog overheen:




En dan rest nog het in elkaar zetten van het hele stuur. Enkele sfeerfoto's:








3 opmerkingen:

  1. Heel goed dat de boutjes die je waarschijnlijk nooit meer ziet nog even gepolijst hebt want zeg nooit nooit ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh die boutjes die ik gepolijst heb die zie je wel hoor. Dat zijn die negen verzonken boutjes in de ring die zichtbaar blijft. Héél functioneel dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toch wel heel handig zo een 3D printer. Je maakt er mooie dingen mee.

    BeantwoordenVerwijderen