zondag 14 augustus 2022

Kachelbediening

En ik maar denken dat ik in de zomervakantie wel wat meer aan de Burton zou gaan werken. Niets is minder waar. We zijn met de T2 bijna drie weken naar Scandinavië geweest en samen met de voorbereidingen hiervoor heeft dit het grootste deel van de vakantie opgesoupeerd. Is dat erg? Nee, want het was een fantastische road trip door Denemarken, Zweden en Noorwegen. Het zijn drie mooie landen waarbij Noorwegen inmiddels onze favoriet is. Wat een prachtige natuur.


Aan een meer in Zweden (hoe kan het ook anders).


Waterval in Noorwegen.


Preikestolen (de preekstoel) in Noorwegen.


Mooi, maar terug on-topic: ik weet niet hoe jullie het ervaren, maar ik heb de kabelbediening van de kachel altijd een beetje moeizaam gevonden. Meestal loopt het wat stroef en de kabels zitten eigenlijk altijd een beetje in de weg onder de motorkap. Omdat er in mijn Burton toch al enkele microcontrollers komen te zitten, opent dit de mogelijkheid voor een elektromechanische aansturing. Bijvoorbeeld met een RC-servo. Die heb je in alle soorten en maten en ook spatwaterdicht.

De aansturing van een RC-servo is behoorlijk gestandaardiseerd. Ze worden aangestuurd met een soort van pulsbreedte-sturing, waarbij de breedte (tijdsduur) van de puls bepalend is voor de hoekverdraaiing van de servo. De servo gaat in de middenpositie staan als de puls een breedte heeft van 1.5 ms. De servo gaat naar zijn 'minimale' hoek als de pulsbreedte 1.0 ms is en gaat naar zijn 'maximale' hoek als de breedte 2.0 ms is. Het is gebruikelijk dat er met een frequentie van ongeveer 50 Hz pulsen verstuurd worden naar de servo - hoewel dit bij moderne servo's niet meer zo kritisch is. Het is sowieso een feit dat servo's van verschillende fabrikanten op detail net effe anders reageren. Testen dus...

De servo wil ik dicht bij de klep monteren. Aan de warmtewisselaar dus. Eerst maar een beugel voor de servo maken.


Stukje aluminium hoekprofiel.


Geborstelde look (Scotch-Brite)


Die servo moet erin.


Past...


Nu nog de beugel voor de bevestiging aan de kachelpot/warmtewisselaar. De klep van de kachelpot zit al met twee boutjes bevestigd, daar wil ik de servo ook aan vast maken. Ook daar komt een hoekprofiel van pas.


Beugel voor aan de kachelpot (links).


Beugeltjes aan elkaar...


...en servo weer terug.


De servo-arm wordt met een draadeind M3 en twee kogel-links verbonden met de arm van de klep. Alleen moet ik nog iets bedenken voor de bevestiging aan de klep-arm. Da's een stang van precies 5 mm dikte. Ik twijfelde tussen een klem maken met de 3D-printer, of een klemmetje maken uit aluminium. Ik heb voor dat laatste gekozen.


5 mm dik, 10 mm breed.


Een paar gaatjes verder en we hebben een klem:

Een beetje Meccano is het wel 😉



De linker kachelpot.






Bij de linker kachelpot werkt het prima. Bij de rechter kachelpot loopt de klem echter aan. De boutjes steken te ver onder de klem uit.


De boutjes lopen tegen de kachelpot.


Door de boutjes om te draaien en te verzinken, kan dit probleem opgelost worden.




Beter!


Nu nog 'even' testen met een klein Arduino-programma om de minimale en maximale uitslag van de servo te bepalen.


Voor het eerst de laptop erbij...


Zal niet de laatste keer zijn dat de laptop erbij gehaald moet worden 😁.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten