woensdag 18 december 2019

Verplichte retroreflectoren

In de Regelgeving Algemene Periodieke Keuring, APK keuringseisen artikel 5.2.51, lid 1j staat geschreven dat een auto twee rode retroreflectoren aan de achterzijde van het voertuig moet hebben. Bij een Eend zitten deze - net als bij vele auto's - in het achterlicht verwerkt. Een Burton - en nog wel een paar andere 'klassiekers' - hebben van die kleine ronde achterlichtjes en die hebben geen reflectoren. Dus moeten er lossen reflectoren geplaatst worden. In het assortiment van het merk Lucas zitten wel een paar mooie. Bijvoorbeeld de Lucas LAB701:

Lucas LAB701 in onderdelen.

De zelftapper die bij de reflector zit kun je weggooien. Dat blijft niet zitten in polyester. Dus een mooi vlak rvs-boutje met een bijpassende carrosseriering en zelfborgende moer gaan deze vervangen. Gaat het ook niet meer roesten.


Vervangende bevestigingsmaterialen.

Het monteren is echt een fluitje van een cent. Gaatje boren op de juiste plek in het spatbord en het meeste werk is gedaan.



Het gaatje is gemakkelijk af te tekenen door het rubberen huis van de reflector op de juiste plek te houden op het spatbord. Meneer Burton (Dimitri Göbel) heeft daar al de juiste vorm voor in het spatbord geboetseerd. Boutje erdoor en aan de binnenzijde een ring en nyloc. Hoeft allemaal niet heel vast gedraaid te worden.

Nu kan het zilverpapiertje en de rode reflector in het huis. En om het geheel te fixeren moet daar dan nog de chromen ring op gedrukt worden. Nog even op de markering op de reflector letten, want er staat TOP op. Die kant zal wel boven moeten. Niet dat ik snap dat de oriëntatie van een retroreflector iets uitmaakt... Volgens mij is dat ding gemaakt om het licht in de richting van waar het vandaan komt terug te kaatsen. Ongeacht de oriëntatie. Maar goed, het staat erop. Geen reden om nu recalcitrant te zijn en TOP naar beneden te laten wijzen. Wie weet wat de meneer van de RDW daarvan gaat vinden.

Reflectortje erin; TOP netjes omhoog wijzend.

Ringetje erop, klaar.

...en nog een keer zonder flits.

En alweer eentje van de lijst geschrapt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten