In een eerder bericht schrijf ik over de kabels van de koplampen die door de koplampbeugel moeten lopen. Hiervoor zijn al gaten geboord.
De gaten in de koplampbeugel. |
Naar de koplampunit gaan vier draden:
- Stadslicht
- Dimlicht
- Groot licht
- Massa
De eerste drie krijgen een dikte van 1 mm2. De massa wordt 2.5 mm2. Nu moet ik meteen even wat recht zetten, want ik stuur de lampen aan met een N-Channel Mosfet, en die schakelt Low Side. Dat betekent dat de lamp verbonden wordt met 12 volt en dat de "schakelaar" tussen de lamp en de massa zit (rechts op het plaatje hieronder). Iets wat in een normale metalen auto in de meeste gevallen helemaal niet zou kunnen. Standaard is het armatuur namelijk verbonden met de massa en kan alleen maar High Side geschakeld worden (links op het plaatje hieronder).
Duplo-lamp in High Side en Low Side geschakelde opstelling. |
Ik heb gekozen voor een N-Channel Mosfet omdat die gemakkelijker dan een P-Channel aan te sturen is vanuit een microcontroller én omdat deze (misschien wel daardoor) veel gangbaarder is. Dus de vierde draad is eigenlijk geen massa-draad, maar een voedingsdraad.
De draden gaan eerst door een beschermende tule en dan wordt het geheel door het gat in de lamp en de gaten in de koplampbeugel gefriemeld.
Door de holle bout... |
...en door de koplampbeugel. |
Nu alleen de connectoren nog aanknijpen. Dat staat alleen (nog) niet op de foto.
Weer wat geleerd :-)
BeantwoordenVerwijderenhttps://circuitjournal.com/which-mosfet-should-you-use-with-arduino#mosfet-channel
Interessante link. Nog wat extra motivatie waarom een N-Channel Mosfet gewoon de beste keuze is ;-).
BeantwoordenVerwijderenTip gebruik voor je koplamp aansluiting een keramisch aansluit blokje. De originele willen nog al eens smelten door de opgewekte warmte bij de overgangsweerstand in deze aansluiting.
BeantwoordenVerwijderenGoede tip. Thnx!
Verwijderen