maandag 7 augustus 2017

Elektronica - deel 1

Bij het bouwen van een kitcar heb je veel vrijheden in de uitvoering. Bijvoorbeeld in de look-and-feel van je dashboard. Hier moet ik natuurlijk iets moois van maken - adel verplicht tenslotte ;-). Een van de wilde ideeën is een snelheidsmeter op basis van Nixie-buizen. Om een echte afwijkende en klassieke vintage look te krijgen.

Impressie van Nixie-buizen. Bron: www.pvelectronics.co.uk

Nixie-buizen worden niet meer nieuw gemaakt. Een goede bron is Ebay. De voormalige Sovjet Unie heeft grote hoeveelheden voortgebracht.

Ongebruikte Russische buizen van het type IN-12 (ИН-12)

Tot op de dag van vandaag wordt nog ongebruikte voorraad gevonden. Veel van de aangeboden tubes komen uit Oekraïne. Misschien wel als reservemateriaal voor de kerncentrale in Tsjernobyl... Mogelijk geven ze al licht zonder dat er spanning op staat (!?).

Het aansturen van Nixie-buizen is verbluffend eenvoudig. Elk cijfer (of teken) heeft zijn eigen aansluitcontact (kathode) en er is nog een contact voor de gemeenschappelijke voeding (anode). De complexiteit zit 'm dan ook niet in de aansturing zelf, maar de spanning die hiervoor vereist is. De anode heeft een gelijkspanning nodig van rond de 200 volt - afhankelijk van het type buis. Er is dus een spanningsbron nodig die de 12 volt van de accu kan opkrikken. Wordt vervolgd...

GN-4, bron: wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten