donderdag 27 juni 2019

Motor - Cilinders

Het motorblok zit weer in elkaar, maar mist nog wel wat essentiële zaken. De cilinders bijvoorbeeld. Bij het boxermotortje van een 2CV zitten de cilinders geklemd tussen blok en kop. Er worden nieuwe zuigers en cilinders geplaatst omdat de oude wel een beetje op waren. Op het hele bedrag van de kitcar is dit niet zo'n hele grote investering trouwens. Ik kies ervoor om eerst de zuigers in de cilinders te plaatsen. De leverancier was zo vriendelijk om alvast de zuigerveren te plaatsen. Zelf nog wel even controleren of de openingen van de drie zuigerveren op 120 graden van elkaar gepositioneerd zitten. Zo houden ze wat gemakkelijker de compressie vast.

Nieuwe zuiger en cilinder.

Bij het plaatsen van de zuiger in de cilinder moeten de zuigerveren ingedrukt worden. Hier zijn tooltjes voor, maar met een beetje handigheid en veel verse olie wil dit zonder ook wel lukken. De cilinder heeft aan de onderzijde een afgeschuinde binnenkant, dat wil ook wel helpen. Kies de juiste zuiger bij de juiste kant, want ze zijn verschillend! Het pijltje op de zuiger moet naar voren (voorkant van de auto) wijzen.

Zuiger zit net voorbij de veren in de cilinder.

De volgende stap is het plaatsen van één van de borgveren en de zuigerpen. Dat borgveertje is een springerig dingetje. Let op dat je 'm niet in je oog krijgt ;-). De zuigerpen en het gat moeten vooraf goed in de olie, zodat de pen zonder wrijving in het gat glijdt.


Borgveer aan één kant geplaatst.

Zuigerpen in de olie.

Zuigerpen deels geplaatst.

De zuigerpen moet nog niet helemaal op zijn plek omdat deze nog door het gat van de drijfstang moet. Nog even dubbelchecken dat de juiste cilinder/zuiger aan de juiste drijfstang gemonteerd wordt. Pijltje naar voren wijzend...

Zuiger zit aan de drijfstang.

De zuigerpen wordt geborgd door ook het tweede borgveertje te plaatsen. Nu kan de cilinder helemaal over de zuiger geschoven worden.


Cilinder op zijn plek.

En dan de hele exercitie ook nog een keer aan de andere kant en het blok begint er alweer een beetje als een echte motor uit te zien:

Mooie nieuwe cilinders.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten